OSB (Oriented Strand Board) bazı ağaç türlerinin bir miktar reçine katılarak yüksek basınç ve yüksek sıcaklık altında preslenerek sıkıştırılmasıyla elde edilen levhalardır. OSB’lerde kırılma ve budaklanma problemi görülmez. OSB levhaları nemli ortamlara karşı dayanıklıdır.
Yönlendirilmiş yonga levha olarak bilinen (OSB) yapımı 1940’ların sonu ve 1950’lerin başlarında Almanya’da Wilhelm Klauditz ve Amerika’da Armin Elmendorf’un çalışmalarına dayanır. Dünya üzerinde kontrplak üretiminde kullanılan kalın çaplı soymalık ağaç kapasitesinin düşmesi, fiyatların yükselmesi ve bu tür ağaçların büyük bölümünün tropik ormanlardan temini, kontrplağın yerine geçebilecek bir levha arayışına itmiştir.
Kontrplak üretimi için uygun olmayan düşük kalitedeki ince çaplı tomruklardan üretilen OSB, birçok alanda kullanılmaya başlanmış özellikle de kontrplağın bir rakibi haline gelmiştir. OSB özel hazırlanmış yongalarına (strands) yön verilerek üretilen bir yongalevha çeşididir. Yongalevha üretimi için kullanılan her türlü malzeme OSB üretiminde kullanılmaktadır. Üretimde kullanılacak en küçük ağaç çapı 5 cm çapındadır.
OSB malzemesi
OSB üretilirken ağaç kabuğu tercih edilmez. Üretim için kavak ve çam gibi hızlı yetişen ve özgülağırlığı düşük değerlere sahip ağaç türleri tercih edilir. ABD’de kullanılan ağaç çeşitleri, Siğilli Huş(Betula verrucosa), Kavak (Populus), Red Maple (Acer rubrum), Güney Çamları (Pinus palustris,p. echinata,P.elliottii,P.taeda), Yellow Poplar (Liriodendron tulipifera), Sweetgum (Liquidambar styraciflua) ve Western-Red Cedar (Boylu Mazı,Biota plicata) tercih edilir. OSB’nin kullanım dalları; koltuk, kanepe arkası, mobilya, beton kalıbı, yer döşemesi , çatı kaplaması, reklam panoları, döşeme altlığı, tarımsal yapılar, duvar paneli, prefabrik yapı elemanları, dekorasyon levhaları, ağır malzeme ambalajları gibi çeşitlilik göstermektedir.
Eskiden beri tercih edilen inşaat malzemelerine iyi bir alternatif oluşturur. OSB, ev yapımı için daha ucuz ve modern malzeme kullanılması şansını ortaya çıkarmıştır.
OSB, 3 adet katmandan oluşur. Katman birbirine dik olacak şekilde yerleştirilir. Yöntem, kontrplak teknolojisinden örnek alınmıştır ve 95 mm uzunluğunda 0.65 mm. kalınlığında ahşap parçaları üst üste bindirilerek yüksek dayanıklılık oluşturulmuştur.
OSB’nin teknik özelliği
OSB panellerini monte edilirken paneller arasında duvarda 3 mm, yer döşemesinde 1,5 mm boşluk olması faydalıdır.
Vernik ve boya gibi maddelerle renk verilebilir.
OSB’de pasa dirençli çivi tercih edilmelidir.
OSB banyo gibi ıslak zeminlerde kullanılmamalıdır.
OSB üzerine mum cilası kullanılabilir
Dış cephe uygulamalarında OSB üzerine boya yapılabilir.
Ağaç işleme aletlerinin tümünü OSB’yi işlemek için de kullanabilirsiniz. En iyi sonucu metal uçlu aletleri kullanarak alırsınız.
OSB, panellerdeki nemlilik bulunduğu yere göre değişkenlik gösterir. Düzenli ısıtılmayan yapılarda, panellerindeki nemlilik %9-10 civarındadır. Merkezi sistemde yapılan yapılarda, panellerindeki nemlilik %6-9 olarak ölçülmüştür. Soğuk yeni yapılarda, panellerdeki nemlilik %15-18 civarıdır. Paneller üretildiği zaman %8 nem oranına sahiptir.
OSB üretiminde kabuk kullanılmadığı için öncelikle tomrukların kabukları soyulur. Kabukları soyulmuş olan tomruklar genellikle su havuzlarında ısıtılır veya direkt olarak yongalamaya alınır. Flaker denilen özel yongalama makinelerinde bir kalemin ucunun açılmasına benzeyen bir şekilde kesme ile soyma arası bir hareketle yongalar elde edilir.
Yongaların tutkallanmasında fenolformaldehit ve izosiyanat tutkalları ya da bunların karışımı veya üre, fenol ve melamin formaldehit tutkalların değişik kombinasyonları kullanılmaktadır. Suya dayanıklılığı arttırmak için katkı maddesi olarak waks kullanılmaktadır.
Tutkallı yongalar dozaj silolarına alınır. Serme OSB üretiminin enönemli aşamalarından birisidir. Yongalara yön verilmesi elektrostatik ve mekanik yöntemlerle olur. Mekanik serme daha yaygın olarak kullanılmaktadır. OSB’nin iki ana formu (şekli ) vardır. Birincisinde tüm yongalar aynı yönde yönlendirilir. Diğerinde ise levhanın alt ve üst yüzeyindeki yongalar boyuna orta kısımdakiler enine yönlendirilir. Bu tip yönlendirme “crossbonding” olarak adlandırılır. Yongaların bu şekilde yönlendirilmesi yüksek bir eğilme direnci sağlar ve gerilmeye karşı dayanımı da arttırır. Sermeden sonra eğer taslak sürekli olmayan (discontinue) prese girecekse taslak boyutlandırılır ve bu şekilde prese girer. Sürekli (Continue) sistemde ise, sonsuz serilen taslak sürekli preslenir ve presten çıktıktan sonra ebatlanır.
Pres sıcaklığı kullanılan tutkallara da bağlı olarak 177-204 °C , süresi 3-5 dakikadır. Ebatlanan levhalar depolanır. Üretilen levhaların yoğunluğu 640-660 kg/m3 tür. Üretilen levhaların kalınlıkları 6-25 mm arasında değişir. En çok 6,8,10,12,15,18,22 mm kalınlıklarda üretim yapılmaktadır. Levha boyutları 2440 x 1220 mm ya da 2440-1200 mm dir. Kuzey Amerika da ki levha ölçüleri 244 cm x732 cm veya 244 x 488 cm, Avrupa’da 250x 500 veya 250 x 750 cm, Japonya’da 183 x 732 veya 183 x 366 cm dir.
OSB fiyatı
Edin Mert Kerestecilik olarak sizler için uygun fiyatlı OSB üretimi yapmaktayız. OSB’ler hakında gerekli bilgi için müşteri temsilcilerimizle irtibat kurabilirsiniz.